Reacția ANAD, după ce Cosmin Matei, fotbalistul lui Sepsi, a fost prins dopat

Publicat: 18/03/2024, 18:22
Actualizat: 18/03/2024, 18:26

Cosmin Matei a fost prins dopat la finalul meciului dintre Sepsi și Universitatea Craiova, partidă care a avut loc la finalul lui februarie.

ANAD arată că în organismul lui Cosmin Matei a fost depistată o substanță denumită 5-metilhexan-2-amină și care are ca efect „un stimulent pe termen scurt, care oferă un plus de viteză, energie și tonus muscular”.

Mijlocașul lui Sepsi riscă o suspendare de până la patru ani dacă se va dovedi că s-a dopat intenționat.

Reacția ANAD, după ce Cosmin Matei, fotbalistul lui Sepsi, a fost prins dopat

Comunicatul celor de la Agenția Națională Anti-Doping în legătură cu cazul lui Cosmin Matei:

„În legătură cu informațiile apărute în spațiul public cu privire la încălcarea reglementărilor anti-doping de către fotbalistul Cosmin Gabriel Matei, component al echipei Sepsi OSK, Agenția Națională Anti-Doping confirmă rezultatul analitic al probei de urină raportat în ADAMS de către Laboratorul de Control Doping din București, dar își rezervă dreptul de a nu face declarații cu privire la aspectele din dosarul cauzei.

Procedura de gestionare a rezultatelor este în curs de desfășurare, motiv pentru care păstrăm confidențialitatea informațiilor puse la dispoziție de părți.

Metilhexanamina (MHA) este cunoscută sub diferite denumiri, incluzând, dar fără a se limita la, dimetilamilamină, 1,3-dimetilamilamină, dimetilpentilamină, metilhexamină, metilhexanamină, 1,3-dimetilpentilamină, fiind interzisă doar în competiție ca stimulent specific conform secțiunii 6.b.

MHA este un stimulent care a fost vândut ca medicament până la începutul anilor 1970, dar nu mai este utilizată în tratamentul medical. MHA este inclusă în componența unor suplimente alimentare comercializate în prezent, inclusiv online.

Substanţele din secțiunea Stimulente pot fi găsite, fără limitare, în medicamentele folosite în tratamentul anafilaxiei, al ADHD sau al simptomelor de răceală și gripă.

Având în vedere clasificarea acesteia ca substanță specifică, Legea nr. 310/2021 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport și Codul Mondial Anti-Doping 2021 nu impun măsura suspendării provizorie obligatorie.

Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) recomandă prudență extremă în ceea ce privește utilizarea suplimentelor alimentare/nutriționale:

“Utilizarea suplimentelor alimentare de către sportivi este o preocupare serioasă, deoarece în multe țări fabricarea și etichetarea suplimentelor nu respectă reguli stricte, ceea ce poate duce la situația ca un supliment să conțină o substanță nedeclarată și care este interzisă conform reglementărilor anti-doping. Un număr semnificativ de teste pozitive au fost atribuite utilizării necorespunzătoare a suplimentelor, iar atribuirea unui rezultat pozitiv unui supliment alimentar incorect etichetat nu este o apărare acceptată într-o audiere doping.

Riscurile de a lua suplimente trebuie evaluate în raport cu beneficiul potențial care poate fi obținut, iar sportivii trebuie să aprecieze consecințele negative ale unei încălcări a reglementărilor anti-doping ca fiind rezultatul administrării unui supliment contaminat.

Utilizarea suplimentelor care au fost supuse unuia dintre sistemele disponibile de asigurare a calității poate contribui la reducerea, dar nu la eliminarea, riscului unei încălcări doping neintenționate.”

Conform Codului Mondial Anti-Doping, WADA decide din proprie iniţiativă să includă pe Lista Interzisă o substanţă sau metodă dacă îndeplineşte cel puţin două dintre următoarele trei criterii:

Există dovezi medicale sau din alt domeniu ştiinţific, efect farmacologic sau din experienţă în sensul că substanţa sau metoda, singură sau în combinaţie cu alte substanţe sau metode, are potenţialul de a creşte sau creşte performanţa sportivă;

Există dovezi medicale sau din alt domeniu ştiinţific, efect farmacologic sau din experienţă că folosirea substanţei sau metodei reprezintă un risc real sau potenţial pentru sănătatea sportivului;

WADA ajunge la concluzia că utilizarea substanţei sau a metodei încalcă spiritul sportului, descris în introducerea Codului.
În scopul aplicării Articolului 10 din Codul Mondial Anti-Doping, toate substanţele interzise vor fi „Substanţe specifice”, dacă nu se precizează altfel în Lista Interzisă. Nicio metodă interzisă nu va fi o metodă specifică, dacă nu este identificată în mod specific ca o metodă specifică în Lista Interzisă (M2.2).

În procesul de gestionare a rezultatelor sunt aplicabile prevederile Legii nr. 310/2021 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport, Codul Mondial Anti-Doping 2021, Standardul Internațional pentru gestionarea rezultatelor 2021 și Lista Interzisă 2024.

Informarea publică – prevederile Codului Mondial Anti-Doping:

14.3.6 (…), nicio organizaţie anti-doping sau niciun laborator acreditat de WADA, sau reprezentant oficial al acestora nu va face comentarii publice cu referire la aspectele specifice ale unui caz aflat în desfăşurare (spre deosebire de descrierea generală a procedurii şi aspectelor ştiinţifice), cu excepţia răspunsurilor la comentarii publice atribuite sportivului, altei persoane, sau anturajului acestora sau altor reprezentanţi, sau bazate pe informaţii furnizate de aceştia”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bancher condamnat la moarte pentru luare de mită. Câți bani a luat
Zanni a decis ce va face cu premiul de 100.000 de euro de la Survivor...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Tanchiștii ucraineni se plâng că tancurile Abrams i-au transformat în ținta principală a atacurilor Rusiei....
Câți euro a primit Sorin Pușcașu pentru cele 19 săptămâni la Survivor All Stars. Îi...
A fost descoperit elixirul ieftin al vieții „fără de moarte”. Ce trebuie să consumi pentru...
Planta-minune care se vinde cu 100 de lei gramul. Dumitru a pus bazele unei plantaţii...
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Raisa ar fi fost ucisă pentru o bucată de pâine. Verișorul copilei a avut un...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Șoferii ce NU poartă ochelari de vedere iau amendă! Cum EVIȚI sancțiunea?
Serviciile de securitate din întreaga Europă sunt în alertă în legătură cu o nouă armă...
ALERTĂ de furtuni geomagnetice și AURORE pentru 31 mai și 1 iunie
S-a decis plata a cel puțin 2000 LEI. Banii intră direct pe card. Cerere obligatorie...
Zodiile care se îndrăgostesc. Pentru unii nativi vine dezastrul în relație
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Rebecca, acces de furie în Casa Iubirii! Concurenta nu vreau să vorbească cu Gagea: „Mă...
Tânărul de 15 ani a recunoscut crima. A povestit în detaliu cum a ucis-o pe...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
Tomas de Torquemada, șeful inchizitorilor. Biserica Catolică în secolul al XIV-lea: O Decizie Crucială pentru...
×